Słowniczek pojęć

- a
Aperitif - co to?Aperitif to napój serwowany przed posiłkiem, którego głównym celem jest pobudzenie apetytu i...
Arabica - co to?Arabica jest bardzo popularnym gatunkiem kawy, kawosze cenią ją za delikatny smak i przyjemny...
- b
Bakalie - co to?Bakalie to ogólne określenie na różne rodzaje suszonych owoców i orzechów, które są często...
Bławatek jadalny - co to?Bławatek jadalny - co to? Bławatek jadalny, znany również jako chaber jadalny, to roślina,...
- c
Cascara - co to?Cascara pochodzi z owocu kawowca, który jest zbierany, a następnie oddzielany od ziaren kawy....
Chałwa - co to?Chałwa to słodki przysmak, który jest popularny w wielu krajach, zwłaszcza na Bliskim Wschodzie,...
Chili - co to?Chili to ostre papryczki z rodzaju Capsicum, cenione na całym świecie za intensywny smak i...
Chipsy jabłkowe- co to?Chipsy jabłkowe to zdrowa przekąska wytwarzana z suszonych plasterków jabłek, które zachowują...
Chipsy kokosowe- co to?Chipsy kokosowe to przekąska wytwarzana z miąższu orzechów kokosowych, który jest suszony i...
Chipsy bananowe - co to?Chipsy bananowe to przekąska wykonana z plasterków bananów, które są suszone lub smażone. Mogą...
Chipsy owocowe - co to?Chipsy owocowe to owoce pokrojone w plasterki, które zostały wysuszone – a nie usmażone – jak...
Cocoa Horizons - co to?Cocoa Horizons to program zrównoważonej uprawy i produkcji kakao, który został stworzony przez...
Cydr - co to?Cydr z soku jabłkowego to lekki napój alkoholowy (2–8% alkoholu) powstający z fermentacji soku...
Cynamon - co to?Cynamon to popularna przyprawa pozyskiwana z wewnętrznej kory drzew z rodzaju Cinnamomum....
Czarna herbata – co to?Czarna herbata to napar przygotowany z liści krzewu Camellia sinensis. Jest to najbardziej...
Czarny bez - co to?Czarny bez, znany również jako bez czarny (łac. Sambucus nigra), to gatunek krzewu lub małego...
Czarny sezam – co to?Czarny sezam to odmiana sezamu, która charakteryzuje się ciemnym, prawie czarnym kolorem skórki...
Czekolada biała - co to?Czekolada biała to jeden z rodzajów czekolady, który charakteryzuje się jasnym kolorem i...
Czekolada deserowa - co to?Czekolada deserowa jest zazwyczaj produkowana z wysokiej jakości ziaren kakaowych, które są...
Czekolada gorzka - co to?Czekolada gorzka to rodzaj czekolady, który charakteryzuje się wyższą zawartością kakao i...
Czekolada miodowa - co to?Czekolada miodowa to wyjątkowy rodzaj czekolady, który łączy w sobie intensywny smak kakao z...
Czekolada mleczna - co to?Mleczna czekolada to rodzaj czekolady, który jest produkowany z dodatkiem mleka w proszku,...
Czekolada plant-based - co to?Czekolada plant-based to czekolada wytwarzana bez składników pochodzenia zwierzęcego, co...
Czekolada rubinowa – co to?Czekolada rubinowa to innowacyjny rodzaj czekolady wprowadzony na rynek przez firmę Barry...
Czerwone owoce – co to?Czerwone owoce to grupa owoców, które charakteryzują się intensywnie czerwoną barwą. Są nie...
- d
Daktyle - co to?Daktyle to owoce, które można jeść w formie surowej oraz suszonej. W Polsce najbardziej dostępne...
DOC Denominazione di Origine Controllata - co to?Denominazione di Origine Controllata (DOC) to włoski system oznaczający kontrolowaną apelację...
DOCG Denominazione di Origine Controllata e Garantita - co to?Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOGC) to włoski system klasyfikacji produktów...
Draże - co to?Draże (drażetki) to małe słodycze, które składają się z jądra - często jest to orzech,...
- e
EcoVadis - co to?EcoVadis to globalna platforma oceniająca działania przedsiębiorstw w zakresie zrównoważonego...
- f
Fabryka w Ćmielowie - co to?Fabryka w Ćmielowie to zakład ceramiczny zlokalizowany w miasteczku o tej samej nazwie koło...
Figi - co to?Figi to owoce figowca pospolitego (Ficus carica), drzewa z rodziny morwowatych. Są one znane i...
- g
Galaretki pektynowe - co to?Galaretki pektynowe to desery lub przekąski w postaci galaretek przygotowywane z użyciem...
Gianduja - co to?Gianduja to połączenie orzechów laskowych i czekolady, często w formie kremu lub pasty. Jest to...
Giandujotto - co to?Giandujotto to tradycyjna włoska czekoladka, pochodząca z regionu Piemontu w północnych...
Girlanda - co to jest?Girlanda to dekoracyjny element składający się z ciągu połączonych ze sobą materiałów, takich...
Gorąca czekolada - co to?Gorąca czekolada do picia to napój przygotowywany z gorącego mleka lub śmietanki, które...
Granola - co to?Granola to mieszanka wypiekanych składników, która zazwyczaj składa się z płatków owsianych,...
Grzaniec - co to?Grzaniec to gorący napój alkoholowy, zazwyczaj na bazie wina, który jest przyprawiony...
- h
Herbata Earl Grey - co to?Herbata Earl Grey to popularny rodzaj aromatyzowanej herbaty czarnej, której charakterystycznym...
Herbata English Breakfast - co to?Herbata English Breakfast to klasyczna mieszanka czarnej herbaty, która jest popularna na całym...
Herbata liściasta - co to?Herbata liściasta to rodzaj herbaty, która jest wytwarzana z suszonych liści krzewu herbacianego...
Herbata zimowa - co to?Herbata zimowa to popularny napój w Polsce, szczególnie ceniony w chłodniejszych miesiącach...
Hibiskus - co to?Hibiskus to rodzaj roślin z rodziny ślazowatych, obejmujący wiele gatunków, z których...
- i
Imbir - co to?Imbir to korzeń rośliny o nazwie Zingiber officinale , znany od tysięcy lat jako przyprawa i...
- j
Jadalne płatki kwiatów - co to?Jadalne płatki kwiatów to kwiaty, które są bezpieczne do spożycia i często używane w kulinariach...
- k
Kandyzowanie - co to?Kandyzowanie to proces konserwacji owoców, warzyw lub innych produktów spożywczych poprzez...
Kardamon - co to?Kardamon to przyprawa pochodząca z nasion roślin z rodzaju Elettaria i Amomum, należących do...
Karmel - co to?Karmel to słodki i aromatyczny dodatek do wielu potraw, deserów i słodyczy...
Karmelizacja - co to?Karmelizacja to proces nieenzymatycznego ciemnienia żywności, wywołany działaniem...
Karmelizowane orzechy - co to?Karmelizowane orzechy to smaczna i chrupiąca przekąska, która powstaje przez pokrycie orzechów...
Karmelki – co to?Karmelki to klasyczne twarde cukierki karmelowe, wytwarzane przez podgrzewanie cukru do...
Kawa cynamonowa - co to?Kawa cynamonowa to aromatyczny napój, który łączy intensywny smak świeżo parzonej kawy z...
Kawa orzechowa - co to?Kawa orzechowa to napój kawowy, który charakteryzuje się dodatkiem aromatu orzechowego, co...
Kawa single origin - co to?Kawa single origin pochodzi z jednego, określonego miejsca uprawy, czyli z jednej plantacji,...
Konfitura - co to?Konfitura to gęsty dżem przygotowany przez gotowanie owoców z cukrem, aby uzyskać gładką...
Konszowanie - co to?Proces konszowania to kluczowy etap produkcji czekolady, który nadaje jej odpowiedniej...
Krakersy ryżowe - co to?Krakersy ryżowe to chrupiące przekąski wytwarzane głównie z ryżu, który jest gotowany, a...
Krem z kasztanów - co to?Krem z kasztanów to delikatny i aromatyczny produkt przygotowywany z kasztanów jadalnych. Jego...
Kwiat czarnego bzu - co to?Kwiat czarnego bzu to popularna roślina, która w Polsce rośnie, a jej kwiaty są cenione za swoje...
Kwiat lipy - co to?Kwiat lipy pochodzi z drzewa lipy, które często rośnie w Europie, Azji i Ameryce Północnej....
Kwiaty jadalne – co to?Jadalne kwiaty to kwiaty, które są bezpieczne do spożycia przez ludzi i często są wykorzystywane...
- l
Lawenda - co to?Lawenda to roślina z rodziny jasnotowatych, ceniona zarówno za swoje właściwości dekoracyjne,...
Likier Bailey’s - co to?Baileys to irlandzki likier na bazie whiskey i śmietanki, który jest uważany za jeden z...
Likier jajeczny - co to?Likier jajeczny, znany także jako ajerkoniak, to słodki i kremowy napój alkoholowy, który...
Likier kawowy - co to?Likier kawowy to napój alkoholowy, który łączy intensywny smak kawy z delikatną słodyczą i...
Lukier - co to?Lukier to mieszanka cukru i płynu, najczęściej wody, używana do dekorowania i pokrywania różnych...
- m
Marcepan - co to?Marcepan to słodka masa cukiernicza z prażonych i zmielonych migdałów, cukru i olejku...
Marmolada - co to?Marmolada to gęsta, gładka pasta lub dżem o intensywnym smaku owocowym, zazwyczaj przygotowywana...
Masło kakaowe – co to?Masło kakaowe to tłuszcz roślinny otrzymywany z nasion kakaowca, znanych również jako ziarna...
Matcha – co to?Matcha to rodzaj zielonej herbaty, która jest tradycyjnie stosowana w japońskiej ceremonii...
Migdały – co to?Migdały to nasiona drzewa migdałowego (Prunus dulcis), które są szeroko cenione zarówno za swoje...
Miód pitny - co to?Miód pitny to napój alkoholowy otrzymywany poprzez fermentację miodu wraz z wodą i ewentualnie...
Mocca - co to?Mocca to rodzaj kawy, która łączy w sobie smak espresso, czekolady i spienionego mleka. Nazwa...
- n
Nalewka miodowa - co to?Nalewka miodowa to rodzaj tradycyjnego polskiego alkoholu, który jest przygotowywany na bazie...
Nalewka wiśniowa - co to?Nalewka wiśniowa to tradycyjny alkoholowy trunek, który powstaje przez macerację wiśni w...
Nugat - co to?Nugat to słodka przekąska. Jej główne składniki to miód, białka jajek oraz prażone orzechy...
- o
Orzechy macadamia - co to?Orzechy macadamia są to orzechy pochodzące z drzewa o tej samej nazwie (Macadamia...
Owoce kandyzowane - co to?Owoce kandyzowane to owoce, które zostały zakonserwowane i osłodzone poprzez długotrwałe...
Owoce liofilizowane - co to?Liofilizacja jest sposobem konserwacji żywności, nazywany także suszeniem sublimacyjnym. Proces...
- p
Pektyna – co to?Pektyna to grupa węglowodanów, które są naturalnie obecne w ścianach komórkowych roślin. Jest to...
Pierniczki toruńskie - co to?Pierniki toruńskie to tradycyjne polskie ciastka korzenne, znane przede wszystkim z Torunia,...
Piołunówka - co to?Piołunówka to tradycyjna nalewka ziołowa przygotowywana na bazie piołunu, czyli bylicy piołun...
Pistacje - co to?Pistacje to nasiona drzewa pistacjowego, które należą do rodziny nanerczowatych (Anacardiaceae)....
Powidła śliwkowe - co to?Powidła śliwkowe to gęsta masa owocowa przygotowywana z dojrzałych śliwek, najczęściej węgierek,...
Praliny - co to?Praliny to małe czekoladki (na jeden kęs) z nadzieniem lub bez. Co ważne zawartość czekolady w...
Prażenie - co to?Prażenie jest procesem termicznym, który polega na poddaniu surowca, takiego jak ziarna kawy,...
Prażona ciecierzyca – co to?Prażona ciecierzyca, znana także jako cieciorka prażona, to smaczna i zdrowa przekąska, która...
Prażone orzechy - co to?Prażone orzechy to orzechy, które zostały poddane obróbce termicznej, najczęściej w piekarniku,...
Prosecco - co to?Prosecco to białe wino musujące pochodzące z północnej Włoch, głównie z regionu Wenecji-Wenecja...
Przyprawy korzenne – co to?Przyprawy korzenne to grupa przypraw pochodzących z korzeni roślin, które są używane do...
Pyłek pszczeli - co to?Pyłek pszczeli to naturalny produkt wytwarzany przez pszczoły, który składa się z...
- r
Rodzynki - co to?Rodzynki to suszone winogrona. Są małe, ciemnobrązowe i słodkie. Często są używane w kuchni jako...
- s
Sencha - co to?Sencha to japońska zielona herbata, jest jedną z najpopularniejszych i najczęściej spożywanych...
Sezam - co to?Sezam to roślina z rodziny jaskrowatych (Ranunculaceae), której nasiona są znane jako sezam. Te...
Sezamki – co to?Sezamki to słodkie przekąski wykonane z ziaren sezamu i karmelu, czyli roztopionego cukru lub...
Skórka pomarańczowa - co to?Skórka pomarańczowa to zewnętrzna warstwa owocu pomarańczy, która jest ceniona za swój...
Sól himalajska - co to?Sól himalajska to rodzaj soli kamiennej wydobywanej głównie w regionie Pendżabu w Pakistanie,...
Syrop z agawy - co to?Syrop z agawy to naturalny słodzik pozyskiwany z soków rośliny agawy, najczęściej agawy...
Szkocka whisky - co to?Szkocka whisky, znana jako Scotch, to rodzaj whisky produkowanej w Szkocji zgodnie z...
Słód piwny – co to?Słód piwny to podstawowy składnik wykorzystywany w procesie produkcji piwa, który odpowiada za...
Słony karmel - co to?Słony karmel to kombinacja słodkiego karmelu z dodatkiem soli, która podkreśla i wzbogaca smak....
- t
Tafelki czekoladowe - co to?Tafelki czekoladowe to małe, płaskie kawałki czekolady, które znajdują szerokie zastosowanie w...
Tealight - co to?Tealight to małe, okrągłe świeczki, które są popularne ze względu na swoją praktyczność i...
Temperowanie - co to?Temperowanie w kuchni odnosi się głównie do procesu kontrolowanego podgrzewania i chłodzenia...
Toffi - co to?Toffi to rodzaj słodyczy, powstający przez gotowanie cukru, masła i mleka, aż do uzyskania...
Trufle - co to?Czekoladowe trufle to małe kuleczki zrobione z mieszanki czekolady i śmietany oraz cukru....
- w
Wino musujące - co to?Wino musujące to rodzaj wina, które charakteryzuje się obecnością bąbelków powstałych w wyniku...
Wino wytrawne - co to?Wino wytrawne to rodzaj wina, w którym niemal wszystkie cukry z winogron zostały przetworzone na...
Wosk pszczeli - co to?Wosk pszczeli jest woskiem o wysokiej czystości, który można bezpiecznie dodawać do niektórych...
Wosk zapachowy – co to?Wosk zapachowy to produkt używany do aromatyzowania pomieszczeń poprzez uwalnianie zapachu pod...
- z
Zalewa miodowa - co to?Zalewa miodowa to naturalny i aromatyczny płyn, który powstaje przez połączenie miodu z wodą,...
Zielona herbata – co to?Zielona herbata to napar przygotowany z liści krzewu Camellia sinensis, podobnie jak czarna...
- ż
Żurawina - co to?Żurawina to owoc rośliny z rodzaju vaccinium, najczęściej żurawiny wielkoowocowej (vaccinium...