Browar Warszawski to nie tylko modne miejsce spotkań na warszawskiej Woli, to także zakład rzemieślniczy, w którym warzy się aż 18 rodzajów wyśmienitego piwa. Korzenie marki wywodzą się z najdawniejszych tradycji piwowarskich Warszawy, czyli firmy Haberbusch & Schiele, której początki sięgają połowy XIX wieku.
Miejsce powstania browaru nie było przypadkowe, na Woli już przeszło 150 lat funkcjonowało ponad 10 zakładów piwowarskich, gdyż dostępne tu były źródła doskonałej wody. Browar Haberbuscha i Schielego (a właściwie browar Haberbuscha, Schielego i Klawego), nie był pierwszy, ale trwał między ul. Grzybowską i Krochmalną najdłużej i osiągnął największe sukcesy – warząc tu piwo znane i eksportowane z Warszawy do wielu państw.
Wśród wielu ciekawostek związanych z funkcjonowaniem browaru, których nie brakuje w długiej historii firmy, na największą uwagę zasługuje ta związana z zupą plujką – która była słynnym pożywieniem mieszkańców stolicy w czasie Powstania Warszawskiego. Otóż zboże pochodzące z magazynów browaru Haberbusch i Schiele, mielono ręcznie w młynkach, by przygotować z niego zupę. Danie nazwano plujką z racji, gdyż w trakcie jedzenia, trzeba było wypluwać zbożowe łupiny.
I tak z przygodami, mimo zmiennych wiatrów historii współczesnej, browar na Woli działał aż do 2004 roku. Po blisko dwóch dekadach, w tym samym miejscu, otworzył się właśnie Browar Warszawski. W naszych zestawach możecie spróbować piwa Porter warzonego w Browarze Warszawskim.