Szkocki klasyk i delikatesowe dodatki

Szkocki klasyk i delikatesowe dodatki

BenRiach – markowa szkocka whisky z renomowanej destylarni. Zobacz, z czym ją zestawiliśmy!

Ale na początek krótka podróż w czasie do końcówki XIX wieku. To właśnie wtedy, dokładnie w 1898 roku, w szkockim regionie Speyside powstaje destylarnia, która niedługo później zyskuje sławę dzięki produkcji świetnego single malta – marki BenRiach. Od pięciu lat trunek stanowi część grupy Brown-Froman Corporation, do której należą też m.in. Glendronach i Glenglassaugh.

Wróćmy zatem do BenRiach, którą można zaliczyć do tzw. szkockich single malt whiskies.. Ceniona szkocka whisky to absolutne bogactwo smaku i aromatu. Posiada zapach cytrusów, cynamonu i orzechów oraz zielonych jabłek z gałką muszkatołową i toffi. Smak to połączenie gruszek, jabłek i pieczonego banana z brązowym cukrem, goździkiem i czarnym pieprzem.  Odświeżający finisz oferuje owocowość w towarzystwie jęczmienia, budyniu waniliowego i nuty pieprzu… Czy to nie brzmi fantastycznie?

Dobór delikatesowych przysmaków do tego 10-letniego single malta był czystą przyjemnością! Do drewnianego Kuferka The Original 10 zmieściliśmy również orzechy w karmelu z dodatkiem czarnego karmelu, nadziewane pralinki karmelowe oraz orzechy ziemne w pikantnej skorupce. Wszystko skomponowane tak, by nie odciągało uwagi od smaku whisky, a przy okazji świetnie podkreślało jej wyrazistość. Mamy nadzieję, że elegancki zestaw okaże się tegorocznym hitem.

Powrót >