Historia i smak, które inspirują od prawie 230 lat

Historia i smak, które inspirują od prawie 230 lat

Wśród naszych partnerów nie brakuje marek z tradycją i niesamowitą historią. Renomowana marka J.A. Baczewski, której wyroby  wkomponowujemy w nasze prezentowe zestawy, zasługuje jednak na uwagę szczególną.

Niesamowita historia marki Baczewski ma swój początek w XVIII wieku. W 1782 roku, we wsi na ówczesnych przedmieściach Lwowa powstała pierwsza alkoholowa wytwórnia rodziny Baczewskich. Do samego Lwowa firma przeniosła się w roku 1810 i już wtedy bardzo szybko zyskiwała uznanie dzięki odważnemu wdrażaniu nowych technologii. Jednym z urządzeń nowej generacji stosowanych przez destylarnię była podwójna kolumna rektyfikacyjna pomysłu Eneasza Caffeya. Dzięki niej alkohole Baczewskich już wtedy przewyższały wyroby konkurencji czystością i łagodnością smaku.

Prestiżowe wyróżnienia były kwestią czasu. W roku 1876 rodzinna wytwórnia otrzymała zaszczytny tytuł Cesarsko-Królewskiego Dostawcy Dworu i prawo do używania wizerunku dwugłowego orła.

Synonim luksusu Józefa Adama

Poza nowymi technologiami kluczowa dla postępującego rozwoju firmy stała się postać Józefa Adama Baczewskiego. To prawnuk założyciela alkoholowego imperium, którego inicjały do dziś widnieją w logo firmy. To właśnie on zostając szefem wytwórni zainwestował w nowoczesną aparaturę i budowę rafinerii spirytusu, a także w… reklamę. Tak, Józef Adam Baczewski wprowadził nowatorskie metody promocji, które bez wątpienia wyprzedziły swoje czasy. Wspierał sprzedaż reklamując wyroby swojej firmy na ulotkach i plakatach oraz reklamami w prasie. Jednym z jego pomysłów było też mocne eksponowanie ozdobnych i zróżnicowanych butelek-karafek oraz etykiet. To właśnie za jego rządów firma stała się jednym z największych producentów alkoholu w Polsce i jednocześnie jednym z największych w Europie. Już wtedy trunek eksportowano do wielu krajów europejskich (m.in. Niemiec, Francji i Wielkiej Brytanii) oraz do Ameryki Północnej, Ameryki Południowej i Australii. Wyroby Baczewskich stały się synonimem luksusu.

Innowator zmarł w 1911 roku. Fabrykę przejęli jego synowie Henryk i Leopold, a w okresie międzywojennym wnukowie Adam i Stefan.

We Lwowie firma Baczewskich funkcjonowała aż do roku 1939, kiedy to fabryka została zbombardowana przez lotnictwo niemieckie, a resztę sprzętu i zapasów rozgrabili Sowieci. Adam i Stefan Baczewscy zostali ofiarami zbrodni katyńskiej.

Powrót po 72 latach

Po wojnie firmę reaktywowano w Wiedniu. Wskrzeszeniem marki zajął się Eduard Gessler, spokrewniony z rodziną Baczewskich. Korzystając z ocalałych cudem receptur wznowił produkcję i od samego początku wprost nawiązywał do pięknej, 150-letniej tradycji.

Na polski rynek wódka J.A. Baczewski wróciła dopiero w roku 2011, a więc po 72 latach przerwy…

Flagowy produkt wytwórni to Wódka Monopolowa. Swój niezwykle łagodny smak alkohol zawdzięcza tradycyjnej recepturze i składnikom najwyższej jakości – trzykrotnie destylowanemu spirytusowi ziemniaczanemu oraz krystalicznie czystej wodzie z alpejskich źródeł.

Stale rosnącą popularnością cieszy się też Whisky J.A. Baczewski, która powstaje według autorskiej receptury kupażowania różnych rodzajów whisky, destylowanych ze słodu jęczmiennego i ziaren innych zbóż. Jej dojrzewanie w dębowych beczkach nadaje jej bursztynowej barwy oraz lekko słodkawego i wyjątkowo delikatnego smaku.

Trzeci z cieszących się uznaniem klasyków spod szyldu J.A. Baczewski to dry gin. Jego zrównoważony aromat i smak to, podobnie jak w przypadku czystej wódki, zasługa trzykrotnie destylowanego spirytusu ziemniaczanego i krystalicznie czystej górskiej wody, a także starannie dobranej mieszanki tradycyjnych ziół i przypraw.

Wódka, whisky i gin oraz…

Listę wyrobów legendarnej marki uzupełniają Morelówka, Jeżynówka i Pomarańczówka oraz Wiśniówka, Piołunówka i Ovovit. W przypadku tej pierwszej, produkowanej na bazie trzykrotnie destylowanego spirytusu ziemniaczanego, aromat dojrzałych i soczystych moreli oraz mieszanka ziół i przypraw sprawiają, że smakuje tak jak legendarna przedwojenna Abrikotyna. Jeżynówka z kolei zachwyca lekko kwaśnym, cierpkim smakiem świeżych, soczystych jeżyn i doskonale komponuje się z dodatkiem szampana lub wina musującego. Ją również wytwarza się na bazie trzykrotnie destylowanego spirytusu ziemniaczanego. Podobnie jest w przypadku słodkiej i intrygującej smakiem Pomarańczówki. Ta wyrazistość to zasługa skórek pomarańczy ze szczyptą mieszanki ziół i przypraw. Do przedwojennej receptury nawiązują natomiast wprost Wisniówka i Piołunówka. Ta druga to szlachetny trunek, który popularny na ziemiach polskich stał się jeszcze na długo przed absyntem. Paletę smaków J.A. Baczewski uzupełnia Ovovit, czyli gęsty likier jajeczny, którego tajemnica smaku tkwi w zastosowaniu specjalnej mieszanki przypraw.

Dodajmy, że w naszej aktualnej ofercie wyroby spod szyldu J.A. Baczewski zmieściliśmy w aż siedmiu zestawach. Za każdym razem pasują naszym zdaniem znakomicie!

Nobilia – Prezenty ze smakiem

Powrót >